ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το blog δημιουργήθηκε για να καταθέτετε τις απόψεις σας που αφορούν στις γιρλάντες χειρός.
Οι κοινωνιολογικές
και φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος θα είναι χρήσιμες.
Αναρτούνται όλα τα ενυπόγραφα σχόλια.
To blog ανήκει στην Λέσχη Φίλων Εύχαντρου www.efhantron.com

Τετάρτη, Απριλίου 20

Εμπνευσμένοι δημιουργοί και ..παπαγαλάκια

Aπό το 2000 ο υποφαινόμενος Τάσος Θωμαϊδης κοινοποιώ με διάφορους τρόπους και μέσα (λεύκωμα, βιβλίο, cd, μελέτες) τα συμπεράσματα που αφορούν στη γιρλάντα χειρός, το επονομαζόμενο «κομπολόι», τα οποία απεκόμισα μέσα από την πολυετή έρευνά μου σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα.
  Τα συμπεράσματά μου παπαγαλίζονται από τον κάθε άσχετο που εισχώρησε στο χώρο εμπορίας κομπολογιών. Το γεγονός για μένα είναι ευχάριστο από τη μια μεριά, διότι διαδίδεται η αλήθεια γύρω από αυτό το λαϊκό δημιούργημα, για το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν όλα όσα σχετίζονται με αυτό. Από την άλλη μεριά,  είναι λυπηρό αφού ο κάθε καιροσκόπος, προκειμένου να διαφημιστεί, παπαγαλίζει τα κείμενά μου χωρίς να αναφέρει την πηγή τους. Όμως ας είναι και έτσι η κατάσταση, αφού το σημαντικότερο για μένα είναι, να γνωρίσει ο κόσμος τα «κομπολόγια» (τα οποία εγώ ονομάζω χαντρολόγια, τις δε δημιουργίες μου εύχαντρα) και να ξεπεράσει τις άσχημες προκαταλήψεις που θέλουν το «κομπολόι» αξεσουάρ του υπόκοσμου, των αργόσχολων και λαϊκών τύπων και να πάψει  να μιμείται το βροντοχτύπημα των χαντρών, που ήταν συνήθεια των κουτσαβάκηδων.
  Τραγικό είναι, όταν κάποιοι συνειδητά βροντοχτυπούν τις χάντρες, προκειμένου να δηλώνουν στο περιβάλλον την παρουσία τους που δυστυχώς μοιάζουν με τους τενεκέδες, που όσο πιο άδειοι είναι τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν.