ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το blog δημιουργήθηκε για να καταθέτετε τις απόψεις σας που αφορούν στις γιρλάντες χειρός.
Οι κοινωνιολογικές
και φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος θα είναι χρήσιμες.
Αναρτούνται όλα τα ενυπόγραφα σχόλια.
To blog ανήκει στην Λέσχη Φίλων Εύχαντρου www.efhantron.com

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11

Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες



Στην περίοδο της τουρκοκρατίας όπου «όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», που όλα ήταν στάσιμα αργά και ράθυμα, κάποιοι Έλληνες περνούσαν το χρόνο τους προσευχόμενοι με τα θρησκευτικά κομπολόγια τους, ώστε  η Παναγιά να διώξει  τους Τούρκους. Κάποιοι άλλοι επιδείκνυαν τα τεσμπίχια τους (τούρκικα κομπολόγια σύμβολα εξουσίας) δηλώνοντας έτσι, ότι αυτοί δεν ήταν ραγιάδες αλλά ήταν εξουσία. Κάποιοι άλλοι με τα μπεγλέρια τους (γιρλάντες χωρίς φούντες, θυρεούς και παπάδες) δήλωναν στο περιβάλλον την παρουσία του εγώ τους και το βάρος της μαγκιάς τους. Τέλος κάποιοι άλλοι ρωγομετρούσαν (χάιδευαν, ψηλάφιζαν, ερευνούσαν) τα χαντρολόγια τους (κοσμικά κομπολόγια) ταξιδεύοντας νοερά, αναπολώντας, ενδοσκοπώντας, σχεδιάζοντας με τη φαντασία τους πράγματα και μέλλον, αφυπνίζοντας παράλληλα τη δημιουργική τους φαντασία.
  Με το ξέσπασμα της επανάστασης, τα κομπολόγια και  τα τεσμπίχια φυλάχτηκαν στα συρτάρια των αναμνήσεων ως κειμήλια μιας εποχής και οι Έλληνες μπήκαν στον αγώνα για την επανάσταση. Μετά την «απελευθέρωση», ανασκουμπώθηκαν για το στήσιμο του κράτους και την αναγέννηση του γένους. Τώρα, τι σόι απελευθέρωση πετύχαμε, τι κράτος στήσαμε και πόσο αναγεννηθήκαμε, αυτό είναι μια άλλη και μεγάλη ιστορία. 
  Από τον αγώνα για την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους  και την αναγέννηση του έθνους απείχαν οι Έλληνες αργόσχολοι, οι λούμπεν και ο υπόκοσμος. Αυτοί έμειναν αδιάφοροι για ότι συνέβαινε γύρω τους και συνέχισαν να "βροντοχτυπούν τις χάντρες" όπως και σήμερα.  
  Οι σύγχρονοι Έλληνες, βασικά, γνώρισαν τα "κομπολόγια" από αυτούς τους τύπους! Αυτούς μιμούνται στον τρόπο χρήσης. Έτσι το βροντοχτύπημα των χαντρών διαδίδεται σα χολέρα και έξω από τα εθνικά μας σύνορα.Λίγοι σύγχρονοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να δουν τα κομπολόγια στα χέρια αυτών που "ρωγομετρούσαν (ψηλάφιζαν, χάιδευαν) τις χάντρες".

  Συμπατριώτες, ας σταματήσουμε να βροντοχτυπάμε τις χάντρες  όπως οι αργόσχολοι οι ψευτόμαγκες και απολίτιστοι. Ας εκπολιτιστούμε. Ας  γίνουμε γνώστες, υπεύθυνοι, δημιουργοί με
αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια και  πανανθρώπινες αξίες!