ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το blog δημιουργήθηκε για να καταθέτετε τις απόψεις σας που αφορούν στις γιρλάντες χειρός.
Οι κοινωνιολογικές
και φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος θα είναι χρήσιμες.
Αναρτούνται όλα τα ενυπόγραφα σχόλια.
To blog ανήκει στην Λέσχη Φίλων Εύχαντρου www.efhantron.com

Παρασκευή, Νοεμβρίου 19

Περίληψη του Λαογραφικού πονήματος "Γιρλάντες Χειρός" του Τάσου Θωμαΐδη



Οι κοσμικές γιρλάντες  είναι φτιαγμένες από χάντρες διαφόρων υλικών και από εξαρτήματα διαφόρων μετάλλων. Τα εξαρτήματα που συνθέτουν αυτές τις γιρλάντες τα λέμε: θυρεό, φούντα, καπελάκι φούντας, κλείστρο, παπά, μπίλια, αλυσίδα, σπάγκο.
Τη  θρησκευτική  γιρλάντα οι Έλληνες την ονομάσαμε δεητικό στεφάνι της Παναγιάς διότι με αυτό έκαναν δεήσεις στην Παναγία. Κάποιοι την είπαν προσευχητάρι επειδή την χρησιμοποιούσαν σαν εργαλείο προσευχής. Εκείνοι που απαξίωναν αυτήν τη γιρλάντα την είπαν κομποσκοίνι επειδή ήταν ένα σκοινάκι με κόμπους. Οι περισσότεροι όμως την είπαν κομπολόι επειδή ο προσευχόμενος ακουμπώντας τον κάθε κόμπο λέγει και μία προσευχή. Η σύνθεση των λέξεων κόμπο λέγει γέννησαν το όνομα κομπολόγι-κομπολόι.
Τις  κοσμικές γιρλάντες τις λέμε και αυτές κομπολόγια παρά το ότι είναι τελείως διαφορετικές από τις θρησκευτικές και επίσης τις χρησιμοποιούμε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό το φαινόμενο ερμηνεύεται στο λαογραφικό πόνημα  στην ιστοσελίδα μας. 
 Άλλα ονόματα των κοσμικών γιρλαντών είναι τεσμπίχια, μπεγλέρια και πρόσφατα προτάθηκε το όνομα χαντρολόγια.
Τις γιρλάντες που δημιουργεί η εταιρία μας, τις λέμε εύχαντρα και όχι κομπολόγια. Τη λέξη εύχαντρα τη δημιουργήσαμε συνθέτοντας το ευ που θα πει ευχάριστο, όμορφο, καλό, με τη λέξη χάντρα, έτσι ΕΥΧΑΝΤΡΑ. Αυτά  δεν έχουν καμία σχέση με τα θρησκευτικά κομπολόγια ούτε ως προς τα υλικά, ούτε ως προς τη χρήση τους. Επίσης δεν έχουν σχέση ούτε με τα άλλα κοσμικά κομπολόγια. Τα  υλικά των εύχαντρων διαθέτουν θετική ενέργεια, θεραπευτική για τον οργανισμό μας. Είναι σωστά έργα τέχνης, τα οποία μόνο χαϊδεύουμε. Τα εύχαντρα απευθύνονται σε πραγματικούς μερακλήδες, σε «άρχοντες» και σε «μεγάλους». 
Γεγονός είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την αισθητική του, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την οικονομική του κατάσταση, επιλέγει τη γιρλάντα του, την οποία χρησιμοποιεί με τρόπο που αντιστοιχεί με αυτά που ξέρει γι΄ αυτήν,  με τον πολιτισμό του και το ήθος του. Έτσι παρατηρούμε κάποιους να έχουν πανάκριβες γιρλάντες τις οποίες δεν κρατούν αλλά τις κάνουν συλλογές ή διακοσμούν  μ’ αυτές το χώρο τους. Κάποιους άλλους να «βροντοχτυπούν τις χάντρες» από πλαστικά και άλλα ευτελή υλικά. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν εύχαντρα, τα οποία χαϊδεύουν δίνοντας τους και το ρόλο που παίζει το ακριβό ρολόι που φοράμε για prestige.
Βέβαια η άγνοια,  η παραπληροφόρηση και η προκατάληψη που υπάρχουν γύρω από αυτές τις γιρλάντες, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως τις προσεγγίζουμε, σε ποιο βάθος και πως τις χρησιμοποιούμε.
 Για λεπτομέρειες στο θέμα στην ιστοσελίδα του ΕΥΧΑΝΤΡΟ.