ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το blog δημιουργήθηκε για να καταθέτετε τις απόψεις σας που αφορούν στις γιρλάντες χειρός.
Οι κοινωνιολογικές
και φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος θα είναι χρήσιμες.
Αναρτούνται όλα τα ενυπόγραφα σχόλια.
To blog ανήκει στην Λέσχη Φίλων Εύχαντρου www.efhantron.com

Τρίτη, Νοεμβρίου 15

Και έτσι είπαν το τεσμπίχι κομπολόι


Από το έτος 1000 μ.Χ. οι μοναχοί του Αγίου Όρους είχαν φτιάξει το εργαλείο με το οποίο οι θρησκευόμενοι μετρούσαν τις προσευχές τους. Το είχαν ονομάσει «δεητικό στεφάνι της Παναγιάς». Οι κοσμικοί έδωσαν κι άλλα ονόματα σ’ αυτό το εργαλείο. Το είπαν προσευχητάρι επειδή με αυτό προσεύχονταν. Το είπαν κομποσκοίνι επειδή ήταν κόμποι σε σκοινάκι. Το είπαν και κομβολόγιον επειδή ο προσευχόμενος σε κάθε κόμβο-λέγει προσευχή. Με το πέρασμα του χρόνου το κομβολόγιον ειπώθηκε κομπολόι. Κομπολόι λοιπόν είναι το εργαλείο μέτρησης προσευχών.

Τον καιρό που μας κατέκτησαν οι Τούρκοι, συνήθιζαν να κρατούν το δικό τους εργαλείο προσευχής. Μια γιρλάντα από 33 χάντρες που κατέληγε σε μια μεγαλύτερη από την οποία κρεμόταν μεταξένια φούντα. Την ονόμαζαν ντεσμπίχ. Τα ντεσμπίχ στα χέρια των αξιωματούχων Τούρκων δεν λειτουργούσαν σαν εργαλεία προσευχής,  αλλά ως σύμβολα ανωτερότητας και πλούτου, κυρίως όμως ως σκήπτρα εξουσίας. Σαν σκήπτρα εξουσίας τα κράτησαν και οι συνεργάτες των Τούρκων κοτζαμπάσηδες, άρχοντες, προεστοί και αρματολοί. Τα οποία ονόμασαν τεσμπίχια.

Συγκρίνοντας τα κομπολόγια με τα τεσμπίχια παρατηρούμε ότι τα τεσμπίχια είναι πιο ελκυστικά αφού αντί για κόμπους  έχουν χάντρες, οι οποίες έχουν χρώμα, βάρος, ασυμπίεστο όγκο και μπορούμε μ’ αυτές να παράξουμε ήχους και επιπλέον, κάποιες χάντρες διαθέτουν μυρωδιές και θετική ενέργεια. Αυτά τα προσόντα του τεσμπίχ έκαναν αρκετούς Έλληνες να αντικαταστήσουν τα κομπολόγια τους με τεσμπίχια, τα οποία όμως ονόμαζαν κομπολόγια.
Η υποχρεωτική μετονομασία του τεσμπίχ σε κομπολόι έγινε με την κήρυξη της επανάστασης του ’21, αφού θα είχε άσχημες συνέπειες όποιος εκείνα τα χρόνια έλεγε ότι κρατάει τεσμπίχ δηλαδή τούρκικο σκήπτρο εξουσίας.
Χρήσιμο είναι να παρατηρήσουμε ότι σήμερα υπάρχουν δύο ειδών γιρλάντες χειρός. Οι θρησκευτικές δηλαδή τα κομπολόγια (εργαλεία μέτρησης προσευχών) και οι κοσμικές! Οι κοσμικές δεν έχουν καμία σχέση με τα κομπολόγια όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο χρήσης.
Έτσι λοιπόν τα εισαγόμενα από Τουρκία «κομπολόγια» θα έπρεπε να τα λέμε τεσμπίχια και τα εισαγόμενα από τις αραβικές χώρες σεπχά· έτσι τα λένε οι Άραβες.

Επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, η εταιρία ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ  τις δημιουργίες της,  δεν τις ονομάζει ούτε κομπολόγια, ούτε τεσμπίχια, ούτε σεπχά! Αλλά εύχαντρα! Επειδή προσφέρει ευχαρίστηση η κάθε χάντρα,  επομένως εύ + χάντρα =εύχαντρα. Πρόκειται για έκφραση εκείνης της Ελληνικότητας που δεν έχει σχέση με ξενομανία, άγνοια, παραπληροφόρηση, καιροσκοπισμό κτλ.
Ευτυχώς που κάποιοι Έλληνες έχουμε την ικανότητα να αναβαθμίζουμε καθετί που πέφτει στα χέρια μας και δεν μας παίρνει όλους το ποτάμι της αλλοτρίωσης.